Europa-Parlamentet

Folkevalgte politikere sidder i Europa-Parlamentet og vedtager EU-love sammen med Ministerrådet. Sammen er de to institutioner EU's lovgivende magt.  

 

Europa-Parlamentet er i dag en meget magtfuld aktør i EU. EU-landenes regeringer har styrket Parlamentets beføjelser betydeligt over en årrække. Det skyldes navnlig et krav om at gøre EU mere demokratisk og åbent.

Europa-Parlamentet er især styrket, fordi det i stigende grad vedtager EU-love sammen med Ministerrådet. Men Europa-Parlamentet er også en central spiller, fordi både Europa-Parlamentet og Ministerrådet skal godkende EU's årlige budget. 

Europa-Parlamentet overvåger samtidig Europa-Kommissionen og har en vigtig kontrolfunktion. Det godkender den samlede Europa-Kommission, når en ny bliver indsat hvert 5. år. Europa-Parlamentet kan også stille et mistillidsvotum til Europa-Kommissionen og tvinge den til at gå af. 

Danmark har 13 medlemmer 

Europa-Parlamentet er den eneste af EU’s institutioner, hvor politikerne er valgt direkte af EU’s borgere. Det er EU’s folkevalgte forsamling.

Danmark har 13 medlemmer af Europa-Parlamentet, og de bliver valgt af den danske befolkning hvert 5. år.  

Her kan du se, hvordan valgdeltagelsen har udviklet sig siden 1979, hvor der for første gang var valg til Europa-Parlamentet.

Oversigt over stemmeprocenten til europaparlamentsvalg i Danmark

Parlamentarikerne sidder i politiske grupper

Politikerne i Europa-Parlamentet organiserer sig efter deres holdninger, ikke efter hvilket land de kommer fra. Danske socialdemokrater sidder f.eks. med socialdemokrater fra andre EU-lande, mens konservative sidder i en konservativ gruppe. Der er også en gruppe for EU-modstandere i Europa-Parlamentet. 

Der er i alt 7 forskellige politiske grupper i Europa-Parlamentet og en gruppe løsgængere. Man kan danne en politisk gruppe i Europa-Parlamentet, hvis man kan samle 25 medlemmer fra mindst en fjerdedel af EU-landene.

Selv om politikerne i Europa-Parlamentet organiserer sig i politiske grupper, er gruppeloyaliteten generelt svagere, end vi kender den fra national politik. Det skyldes bl.a., at nationale eller regionale interesser kan påvirke, hvordan medlemmerne stemmer.

Fordeling af politiske grupper i EP

Europa-Parlamentet kan fyre Europa-Kommissionen

EU's traktater giver Europa-Parlamentet lov til at afskedige den samlede Europa-Kommission. Det har Europa-Parlamentet dog ikke gjort endnu, men det var tæt på i 1999, da Santer-Kommissionen valgte at træde tilbage. Et flertal i Europa-Parlamentet ville nemlig vedtage en mistillidsdagsorden til Europa-Kommissionen på grund af uregelmæssigheder i EU-budgettet.

Europa-Parlamentet har aftalt med Europa-Kommissionen, at hvis det udtrykker mistillid til et bestemt medlem af Europa-Kommissionen, skal Kommissionens formand overveje, om han vil bede den pågældende kommissær om at træde tilbage. Europa-Parlamentet har heller ikke benyttet sig af denne mulighed endnu.

Europa-Parlamentet overvåger og godkender også, hvordan Europa-Kommissionen gennemfører EU’s årlige budgetter. 

Politiske grupper i Europa-Parlamentet

Politiske grupper

Politikerne i Europa-Parlamentet organiserer sig i syv politiske grupper.

Læs om de politiske grupper
Hænder med stemmesedler rækker ind over stemmeboks

Hvem stemmer?

Mange unge bliver hjemme, når der er valg. Lyt til valgforsker og læs om stemmeprocenter.

Læs om stemmeprocenter

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik