Hvorfor har vi folkeafstemninger om EU i Danmark?

Folkeafstemninger i Danmark om EU bliver enten afholdt, fordi grundlovens § 20 kræver, at der afholdes bindende folkeafstemning, eller fordi der er politisk ønske om at afholde en folkeafstemning.

Bindende folkeafstemninger

Grundlovens §20 kræver en folkeafstemning, hvis Danmark overlader suverænitet til EU. Det sker, når Danmark skal tilslutte sig EU-regler på et område, hvor Danmark tidligere selv bestemte. Teknisk set fremgår det af grundloven, at grundlovens §20 skal følges, når beføjelser, der tilkommer Danmarks myndigheder, overlades til mellemfolkelige myndigheder. Der overlades for eksempel suverænitet, hvis en traktat giver EU ret til at bestemme på et område, hvor Danmark tidligere bestemte.

Der er dog ikke noget krav om folkeafstemning hvis mindst 150 af Folketingets 179 medlemmer stemmer ja til et lovforslag om at overlade suverænitet til EU. Det svarer til at 5/6 af Folketingets medlemmer.

Hvis der er et flertal for forslaget, men det er mindre end 5/6, skal det sendes til folkeafstemning. Hvis et flertal af de vælgere, som deltager i afstemningen, stemmer for lovforslaget, er det vedtaget. Hvis et flertal stemmer imod lovforslaget, bortfalder det. Det er dog et krav, at flertallet imod lovforslaget skal bestå af mindst 30 % af samtlige stemmeberettigede.

Folkeafstemningen om patentdomstolen i 2014 var nødvendig ifølge grundloven, fordi der ikke var 5/6 flertal i Folketinget for, at Danmark skulle tilslutte sig patentdomstolen.

Selv om der er 5/6 flertal, så grundloven ikke kræver det, kan der alligevel godt afholdes folkeafstemning i Danmark. Men først skal Folketinget vedtage en sælig lov om, at der skal afholdes folkeafstemning om suverænitetsafgivelsen. Denne procedure har hjemmel i grundlovens § 42, stk 6.

Vejledende folkeafstemninger

Endelig skal det nævnes, at Folketinget ved at vedtage en lov, kan beslutte at afholde en vejledende folkeafstemning uden om grundloven om et spørgsmål, hvor resultatet af folkeafstemningen ikke er bindende. I 1986 fik den daværende konservative statsminister, Poul Schlüter, opbakning blandt Folketingets partier til at afholde en vejledende folkeafstemning om tiltrædelse af EF-Pakken (Den Europæiske Fælles Akt) traktaten trods et flertal i Folketinget mod traktaten.

Denne artikel dækker disse emner:

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik