Hvordan stiller de danske politiske partier sig i forhold til det fortsatte politisamarbejde i EU?

Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti er enige om, at Danmark har stor gavn af at være en del af det europæiske politisamarbejde (Europol).

Danmarks retsforbehold vil dog inden længe betyde, at Danmark ikke længere kan deltage i Europol. Det er netop på den baggrund, at de ovenstående partier ønsker, at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning. Ved at omdanne forbeholdet vil partierne sikre, at Danmark også fremover kan deltage fuldt ud i Europol. Derfor anbefaler disse partier et ja ved den kommende folkeafstemning om retsforbeholdet den 3. december 2015. Alternativet støtter et ja ved den kommende folkeafstemning, men havde hellere set en afskaffelse af retsforbeholdet.

Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Folkebevægelsen mod EU ønsker derimod ikke, at omdanne det danske retsforbehold til en tilvalgsordning. De anbefaler derfor et nej ved folkeafstemningen og er gået sammen om aftalen ”Åbenhed, nærhed og demokrati i EU - også i retspolitikken”. Partierne anbefaler at man i stedet for, at omdanne retsforbeholdet til en fuld tilvalgsordning, gør brug af enten parallelaftaler eller en begrænset anvendelse af tilvalgsordningen.
Denne artikel dækker disse emner:
Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik