Hvordan organiserer europaparlamentarikerne sig i Europa-Parlamentet?

Europaparlamentarikerne organiserer sig efter politisk overbevisning i såkaldte politiske grupper.

De 751 medlemmer af Europa-Parlamentet er organiseret i forskellige politiske grupper, der afspejler deres politiske overbevisning. I det nuværende Europa-Parlament (2014-2019) er der otte politiske grupper foruden løsgængerne. Det vil sige, at medlemmerne af Europa-Parlamentet ikke er inddelt efter nationalitet, men efter politisk tilhørsforhold. De danske socialdemokrater sidder således i samme politiske gruppe som f.eks. de italienske og franske socialdemokrater. Den største politiske gruppe i Europa-Parlamentet er Det Europæiske Folkeparti Gruppe (EPP), der er en kristelig konservativ gruppe, som har 217 medlemmer. Det danske Europa-Parlamentsmedlem Bendt Bendtsen sidder i denne gruppe ligesom det store tyske parti CDU også er repræsenteret i EPP.

For at etablere en politisk gruppe i Europa-Parlamentet kræves mindst 25 parlamentarikere fra 7 medlemslande, der er ideologisk forbundne. Løsgængere i Europa-Parlamentet betragtes ikke som en egentlig politisk gruppe, der derfor ikke nyder samme økonomiske støtte som de etablerede politiske grupper, da løsgængerne ikke har en egentlig politisk gruppe. Fx sad den danske Junibevægelses parlamentarikere i perioden 1999-2004 som løsgængere i Europa-Parlamentet. 

Udover de menige medlemmer af Europa-Parlament har Europa-Parlamentet også et formandskab, der består af dets formand samt 14 næstformænd. Europa-Parlamentets formand er på nuværende tidspunkt italienske Antonio Tajani fra EPP-gruppen. Formandsskabet mødes til de såkaldte formandskonferencer, der tegner de overordnede politiske linjer for Europa-Parlamentet. Derudover træffer formandskonferencen også mere praktiske afgørelser om planlægningen af det parlamentariske arbejde. 

Senest opdateret: [03.12.2018]
Sideansvarlig: Anders Hulgreen Jensen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik