Hvor ligger Europa-Parlamentet?

Europa-Parlamentets har officielt hjemme i Strasbourg, men holder også til i Luxembourg og Bruxelles.

Selv om de fleste nok umiddelbart forbinder Europa-Parlamentet med Bruxelles, er det faktisk den franske by Strasbourg, der er Parlamentets officielle hjemsted. Herudover ligger en del af Parlamentets administration i Luxembourg. Parlamentet fordeler dermed sit arbejde over ikke mindre end tre byer.

Da Strasbourg er Parlamentets officielle hjemsted, skal de 12 månedlige plenarmøder af en uges varighed afholdes her, ligesom møderne om EU’s budget også skal afholdes i Strasbourg. Plenarmøder ud over disse afholdes i Bruxelles, hvor også Parlamentets udvalgsmøder og gruppemøder finder sted.

Det koster mange penge og er besværligt for medlemmerne at flytte mellem Strasbourg og Bruxelles hver måned. Det er imidlertid ikke så nemt lige at ændre denne beslutning. Ifølge EUF-traktaten skal hjemstedet for EU’s institutioner vedtages ved overenskomst mellem EU’s medlemslande, og beslutningen om Parlamentets hjemsted er nu fastlagt i en protokol, der blev vedtaget i tilknytning til Amsterdam-traktaten. Der skal altså en traktatændring til for at ændre på Parlamentets månedlige flytninger.

Spørgsmålet om placeringen af EU’s institutioner er et følsomt politisk emne, hvilket skyldes den prestige og ikke mindst de økonomiske interesser, som er forbundet med at have en EU-institution placeret i et land.

Kampagnen "One Seat"

I maj 2006 blev spørgsmålet om Europa-Parlamentets hjemsted igen blevet aktualiseret, da en gruppe Europa-Parlamentetsmedlemmer tog initiativ til en underskriftindsamling imod medlemmernes "rejseri". Målet med kampagnen var at indsamle over en million underskrifter fra EU borgere. Dette mål blev nået den 18. september 2006.

Med Lissabontraktaten blev der netop indført en artikel, art. 11 TEU, som siger, at hvis en million EU borgere skriver under på et forslag, skal Kommissionen tage dette forslag op (se link til Borgerinitiativet).

Samråd om Europa-Parlamentets hjemsted

Den 18. oktober 2006 var der samråd i Europaudvalget med statsministeren om Europa-Parlamentets hjemsted. Samrådsspørgsmålet lød:

”Statsministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer regeringen vil foretage i anledning af appellen fra en million europæiske borgere om, at Europa- Parlamentet plenarforsamlinger fremover afholdes i Bruxelles frem for i Strasbourg og Bruxelles. Endvidere anmodes statsministeren om at orientere om regeringens kendskab til eventuelle initiativer fra Kommissionens side.”

Du kan læse statsministerens besvarelse samt den efterfølgende debat i referatet fra Europaudvalgets møde nedenfor.

Denne artikel dækker disse emner:

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik