Findes der en officiel EU-sang?

Ja - men måske ikke ligefrem en sang, men i hvert fald et stykke musik. Siden 1986 har EU anvendt Europahymnen eller ”Ode til glæden” fra Beethovens 9. symfoni som musikalsk symbol på EU.

Oprindelig var det Europarådet, som begyndte at anvende musikstykket ”Ode til glæden” i 1972. I dag anvender både Europarådet og EU Europahymnen, selvom der er tale om to forskellige organisationer.

Med Forfatningstraktaten, der dog aldrig blev vedtaget, blev denne hymne indskrevet i selve traktatgrundlaget. Dette skete med artikel I-8, som opregnede EU's symboler. Det fremgik, at "Ode til glæden" skulle være Unionens hymne. Denne bestemmelse blev dog fjernet i den senere Lissabontraktat, der byggede videre på den aldrig vedtagne Forfatningstraktat. "Ode til glæden", sammen med andre europæiske symboler, står nu kun i en erklæring i Lissabontraktaten.

Der er 16 lande som har tilsluttet sig denne Erklæring 52 om Den Europæiske Unions symboler. Der er tale om: Belgien, Bulgarien, Tyskland, Grækenland, Spanien, Italien, Cybern, Litauen, Luxembourg, Ungarn, Malta, Østrig, Portugal, Rumænien, Slovenien og Slovakiet. Danmark har altså ikke tilsluttet sig erklæringen.

Denne artikel dækker disse emner:

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik