Folketingets Europaudvalg sætter fremtidens EU til debat

09.05.2018

Danskernes tanker om EU’s fremtid og Danmarks rolle i EU skal til folkelig debat rundt om i landet. Det har Folketingets Europaudvalg besluttet i dag.

Denne artikel dækker disse emner:

 

Briternes kommende farvel til EU øger behovet for at inddrage borgerne i debatten om, hvordan EU fremover skal håndtere tidens store udfordringer som migrationspres, terrortrusler, sikkerhedstruslen fra Rusland, eftervirkninger af finanskrisen og ikke mindst manglende borgertillid. EU’s stats- og regeringschefer skal derfor have en større drøftelse af fremtidens EU på topmødet i Det Europæiske Råd sidst på året.

Som led i den danske debat op til topmødet, afholder Folketinget et større debatarrangement over to dage med mere end 400 repræsentativt udvalgte borgere - en såkaldt folkehøring. Folkehøringen afholdes den 3.-4. november 2018 i Odense.

Fra dialogmøde til topmøde

For at få varieret input om danskernes tanker om EU’s fremtid og Danmarks placering i EU, afholdes også fire arrangementer i mindre skala op til folkehøringen - de såkaldte borgerdialogmøder. Under de fire møder i september vil danske politikerne gå i dialog med borgere om mulige løsninger på EU-dilemmaer.

Folketinget samarbejder med regeringen om at afholde borgerdialogmøderne, som flere ministre også vil deltage i. Det er tanken, at ideer fra processen kan tages med til Det Europæiske Råds topmøde sidst på året.

Repræsentativt udvalgte deltagere

Deltagerne i folkehøring og borgerdialogmøder bliver udvalgt af et analyseinstitut, så de udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning. Et af dialogmøderne af vil være et særligt ungdomsmøde.

De fire borgerdialogmøder bliver afholdt i Sønderborg, Viborg/Herning, København og Næstved med temaerne: globalisering/klima, EU’s budget de næste 7 år, sikkerhed, forsvar og bekæmpelse af terror, EU’s økonomiske politik og den sociale dimension. De danske EU-forbehold bliver ikke et selvstændigt tema, men indgår hvor det er relevant.

Europaudvalgets formand, Erik Christensen (S), udtaler:

"EU står overfor en række store udfordringer, som ikke just er blevet mindre i lyset af Brexit. Jeg ser frem til den kommende debat og glæder mig til at høre de almindelige danskeres holdning til de større spørgsmål om fremtidens EU og Danmarks placering i EU."

Europaudvalgets ønske vil nu blive forelagt Folketingets Præsidium.

Hvad er en folkehøring og et borgerdialogmøde?

En folkehøring er en meningsmåling tilsat information og dialog. Før høringen svarer deltagerne på et spørgeskema om deres holdninger. Under høringen diskuterer deltagerne med hinanden og formulerer spørgsmål til politikere og eksperter. Efter folkehøringen svarer deltagerne på de samme spørgsmål igen. Folkehøringen kan vise, hvad hele Danmarks befolkning ville mene, hvis de havde været igennem det

Et borgerdialogmøde er en mindre udgave af en folkehøring. Europaudvalget har i 2017-18 afholdt fire borgerdialogmøder i Middelfart, Aalborg og på Christiansborg.

 

Kontakt for yderligere oplysninger om arrangementerne

Udvalgssekretær Jakob Willum Slot tlf. 33 37 55 53

 

Læs mere om folkehøringer og borgerdialogmøder

Senest opdateret: [05.07.2018]
Sideansvarlig: Stine Sofie Mathisen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik