Kommissionen præsenterer ØMU-pakke
06.12.2017
Kommissionen har i dag præsenteret en pakke af forslag, der skal uddybe den økonomiske og monetære union (ØMU'en).
Denne artikel dækker disse emner:
Pakken af forslag skal ifølge Kommissionen medvirke til at gøre ØMU'en mere forenet, effektiv og demokratisk ansvarlig inden 2025. Kommissionen skitserer i en såkaldt køreplan vejen frem mod fuldførelse af ØMU'en:
ØMU-pakken
Pakken af forslag indeholder følgende elementer:
- Et forslag til oprettelse af en europæisk monetær fond (EMF), der er forankret i EU-retten og baseret på eurolandenes krisefond den europæiske stabilitetsmekanisme (ESM), der er oprettet af eurolandene med en mellemstatslig traktat.
- Et forslag til indarbejdelse af indholdet af traktaten om stabilitet, samordning og styring (finanspagten) i EU-retten. Finanspagten blev i 2012 vedtaget som en mellemstatslig aftale uden om EU-retten.
- En meddelelse om nye instrumenter via EU-budgettet, der kan medvirke til et stabilt euroområde inden for EU's rammer. Instrumenterne kan anvendes til strukturreformstøtte, kommende eurolandes tilpasning, sikkerhedsnet for bankunionen samt stabilisering af investeringer i tilfælde af landespecifikke økonomiske chok.
- En meddelelse om de mulige opgaver, som en fremtidig europæisk økonomi- og finansminister kan have. Der lægges op til, at ministeren både vil være næstformand i Kommissionen og formand for eurolandenes eurogruppe.
Supplerende forslag
Foruden de fire hovedelementer i pakken præsenterer Kommissionen også to lovgivningsforslag, der skal supplere ØMU-pakken ved bl.a. at skaffe flere midler til støtte i forbindelse med gennemførelse af strukturreformer. Det drejer sig om følgende:
Næste skridt
Pakken skal drøftes af EU's stats- og regeringschefer på EU-topmødet den 14.-15. december 2017. Det sker på et særligt eurotopmøde den 15. december, hvor deltagerkredsen er udvidet til at omfatte ikke kun eurolandenes stats- og regeringschefer, men samtlige 27 stats- og regeringschefer (Storbritannien deltager ikke). Efter planen skal der træffes afgørelse om reformen af ØMU'en på EU-topmødet til juni 2018.
Som det fremgår er det kun to af pakkens fire elementer, der er forslag til egentlig EU-lovgivning, nemlig forslaget om oprettelse af en europæisk monetær fond samt forslaget om at indarbejde finanspagten i EU-lovgivningen. Det første forslag skal vedtages efter en godkendelsesprocedure, hvor Rådet vedtager forslaget, men Europa-Parlamentet skal først godkende det. Det sidste forslag skal vedtages af Rådet efter høring af Europa-Parlamentet.
Hvad angår forslaget om et budgetinstrumenter til stabilisering af euroområdet vil Kommissionen fremsætte egentlige forslag til maj 2018 i forbindelse med forslaget om den næste flerårige finansielle ramme for EU's budget i perioden efter 2020. Hvis der opnås enighed om en ny post som europæisk økonomi- og finansminister kan den besættes i forbindelse med den næste Kommissions embedsperiode fra november 2019.
Baggrund
En række tiltag blev gennemført efter den finansielle krise for at styrke eurosamarbejdet. Et ønske om også at styrke den økonomiske del af ØMU'en har også været drøftet i bl.a. en rapport fra de fem formænd fra Europa-Kommissionen, Europa-Parlamentet, Det Europæiske Råd, Den Europæiske Centralbank og Eurogruppen med titlen "Gennemførelse af Europas Økonomiske og Monetære Union". Her bliver der forslået en række ændringer og udbygninger af ØMU'en gennemført i faser med start i 2015 og slutning senest i 2025.
Europa-Kommissionen:
Brexit
Det britiske ja til at forlade EU ved Brexit-folkeafstemningen i juni 2016 satte gang i en refleksionsproces blandt de tilbageværende 27 medlemslande. Det resulterede i en såkaldt hvidbog om EU's fremtid, der blev præsenteret den 1. marts 2017. Hvidbogen var oplægget til det særlige EU-topmøde, der blev afholdt den 25. marts 2017 i Rom og markerede 60-året for Rom-traktatens undertegnelse. Hvidbogen indeholder fem mulige fremtidsscenarier med varierende grad af integration i EU.
Som opfølgning på hvidbogen har Kommissionen efterfølgende udarbejdet fem såkaldte refleksionspapirer om centrale emner i relation til EU's fremtidige udvikling. Èt af disse refleksionspapirer omhandler en uddybning af ØMU'en på grundlag af rapporten fra de fem formænds fra juni 2015.
Europa-Kommissionen: