Folketingsmedlemmer mødte danskere i debat om flygtninge og frihandel

21.09.2017

Folketingets Europaudvalg fik den 19. og 20. september selskab af alt fra sygeplejersker og seniorer til studerende og softwareudviklere, da 40 danskere bevægede sig ind bag Borgens mure og ud til KulturØen i Middelfart for at debattere flygtninge og frihandel ved to debatarrangementer.

 

Og debatteret dét blev der. De diskussionslystne deltagere blev inddelt i mindre grupper, hvori de skulle tage stilling til relevante EU-dilemmaer. Præcis som Folketingets Europaudvalg gør hver fredag. Og ligesom deres folkevalgte, fordelte deltagernes politiske ståsted overalt på den politiske skala. 

Konstruktive uenigheder

Deltagernes forskellige holdninger til Danmarks EU-politik gav en konstruktiv debat, fortæller Jan Rosenkrands, der deltog på Christiansborg, og som til daglig arbejder som folkeskolelærer i en specialskole: 
”Debatten i grupperne var konstruktiv, fordi vi var bredt repræsenterede politisk. Jeg havde på forhånd forberedt mig på, at det er en del af demokratiets præmis at debattere med folk, der er uenige med en selv. Den præmis omfavnede jeg på en saglig måde og prøvede at argumentere mig ud af uenighederne.” 

Vigtigt for demokratiet  

Jan Rosenkrands valgte at deltage i debataftenen, fordi han mener, det er en forpligtelse som borger i et demokratisk samfund at deltage i en demokratisk debat. 
Formålet med dialogen mellem Europaudvalget og deltagerne er da også at give de folkevalgte input fra danskere, der ikke har deres daglige gang på Christiansborg. 
”De beslutninger, som vi træffer i Folketingets Europaudvalg, har store konsekvenser for alle danskere. Derfor er det vigtigt, at vi får input fra så brede dele af befolkningen som muligt – ligegyldigt hvor de bor, og hvad de laver til daglig,” fortæller formand for Folketingets Europaudvalg Erik Christensen (A). 

 

Dialog med politikere.

Efter gruppearbejdet stod en række medlemmer af Europaudvalget klar til at svare på spørgsmål fra deltagerne og give feedback til deres forslag til løsninger på udfordringer indenfor emnerne flygtninge og frihandel. 
Hvor nogle deltagere efterfølgende havde håbet på lidt mindre snak og lidt mere lytten fra deres folkevalgte, så var Niels Thillersen, pensioneret salgschef, der deltog på Christiansborg, tilfreds med debattens udfald:
”Jeg har valgt at komme her i aften for netop at høre en debat om, hvad de forskellige partier i mellem mener. Jeg sætter stor pris på at høre folk fra forskellige partier debattere disse emner. Politikerne gjorde det rigtigt godt, og det var en debat med en høj faglighed,” fortæller han. 

På Christiansborg mødte deltagerne Peter Hummelgaard Thomsen (S), Kenneth Kristensen Berth (DF) og Jan E. Jørgensen (V), mens deltagerne i Middelfart debatterede med Eva Kjer Hansen (V), Finn Sørensen (EL) og Rasmus Nordqvist (Å). 

 

Senest opdateret: [29.11.2017]
Sideansvarlig: Rikke Linding Fredberg

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik