Se film og få svar på dine spørgsmål om EU

Brexit?

Den 23. juni 2016 stemte den britiske befolkning med et flertal af de afgivne stemmer ja til at forlade EU ved en vejledende folkeafstemning.

Den 29. marts 2017 startede Storbritanniens udmeldelsesproces. Her aktiverede den britiske regering Lissabontraktatens artikel 50. Processen skal være afsluttet senest to år efter, altså den 29. marts 2019. Forhandlingerne om udmeldelsen startede officielt den 19. juni 2017. 

Storbritannien er stadig fuldgyldigt medlem af EU, indtil forhandlingerne er afsluttet.

Du kan læse mere om Storbritanniens udmeldelse af EU på vores Brexit-temaside

Hvordan kan jeg læse i udlandet?

Gennem Erasmus+-programmet kan du som uddannelsessøgende komme på udvekslingsophold i et andet EU-land. 
Du kan tage på udvekslingsophold, hvis du læser på en videregående uddannelse på enten bachelor-, kandidat – eller ph.d.-niveau.

Læs mere om det her

Med Erasmus+ kan du også komme i praktik i udlandet.

Læs mere her

Er du mellem 18 og 30 år, kan du desuden komme på ungdomsudveksling. Her foregår udvekslingerne dog uden for skolemiljøet. På en ungdomsudveksling kan du blandt andet deltage i workshopper, øvelser, debatter, rollespil og udendørsaktiviteter.

Læs mere om det her

Læser du på en erhvervsuddannelse, kan du også komme til udlandet.

Læs mere om det her

Du kan også læse mere om EU’s generelle arbejde med unge og uddannelse på vores hjemmeside.

Læs mere her 

Lukker EU bare røg ud? 

Det kan man jo mene om, hvad man vil.

Men i hvert fald har EU taget en række tiltag på både det miljøpolitiske og det klimapolitiske område. 

Du kan læse om EU’s miljøpolitik her

Og her kan du læse mere om EU’s klimapolitik 

Kan jeg se Netflix i Spanien? 

Ja, det kan du godt. Men indtil videre risikerer du, at du kun kan se den spanske version af Netflix. 

EU vedtog dog den 14. juni 2017 en lov – eller en forordning på EU-sprog, der gør, at du fra næste sommer kan se de serier, du var i gang med, da du forlod Danmark. Dén lov træder i kraft den 20. marts 2018, og så kan du altså se alle de serier, du var i gang med, da du forlod Danmark, uanset hvor du er i Europa. 

Du kan læse loven her

Vil EU skodde mine smøger? 

EU påvirker ikke som sådan, om du kan købe cigaretter. Men alligevel har EU en finger med i spillet, når det kommer til rygning. 

For at tage hånd om problemet med rygning har både EU og de forskellige lande startet forskellige tiltag til bekæmpelse af tobaksrygning i form af lovgivning, anbefalinger og oplysningskampagner.

En af de vigtigste love, som EU har vedtaget for nyligt, er tobaksdirektivet. Tobaksdirektivet trådte i kraft den 20. maj 2016, og det indfører strengere regler om tobak og beslægtede produkter. Blandt andet lægger de nye regler op til at forbyde cigaretter og rulletobak med visse smagstilsætninger samt små og billigere pakker for visse tobaksvarer.

I tobaksdirektivet står der også, at advarselstekster og billeder skal dække 65 procent af forsiden og bagsiden af emballagen af cigaretter og rulletobak. Lovgivningen giver desuden EU-landene lov til at forbyde salg af tobak over internettet.

Du kan læse tobaksdirektivet her 

Kan jeg købe tøj på tyske webshops?

Svaret er både ja og nej. 

På den ene side sikrer EU’s indre marked, at du ikke skal betale told og dansk moms på varer, du køber på nettet hos virksomheder i andre EU-lande. I nogle tilfælde skal der betales dansk moms, men det gør sælgeren, og som forbruger mærker du derfor ikke noget til dét. 

Nogle europæiske virksomheder synes dog, at det er besværligt at sælge varer til udlandet – også selvom det er inden for EU. Derfor henvender deres hjemmesider sig kun til kunder i deres eget land.  

Netop det vil EU dog gerne lave om på. Derfor er man i øjeblikket ved at lave nye regler imod ”geoblocking”, som det hedder, når virksomheder forhindrer dig i at købe en vare, fordi du kommer fra et bestemt land. 

Reglerne er dog ikke vedtaget endnu, og indtil de bliver det, kan du altså stadig støde på tyske virksomheder, som ikke vil lade dig handle på deres hjemmeside, hvis du bor i Danmark. 

Du kan læse forslaget til lovgivning om geoblokering her

Læs mere om dine rettigheder som forbruger på Forbruger Europas hjemmeside

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik