Klimasparekrav for Danmark

70 pct. færre drivhusgasser end i 1990. Det mål har regeringen og dens støttepartier sat sig for, at Danmark skal nå i 2030.

De danske klimamål og EU's klimasparekrav til os

EU’s klimapolitik har sat et bindende mål for Danmark. Vi er forpligtet til at sænke vores CO2-udledninger med 39 pct. i forhold til niveauet i 2005 på de områder, som ikke er dækket af kvotehandelssystemet. Det gælder særligt transportsektoren, opvarmning af boliger og udledninger fra landbruget – populært omtalt som biler, boliger og bønder.

EU’s krav til Danmark kan virke beskedne i forhold til de nye danske ambitioner. Men der er lang vej i mål. Og Europa-Kommissionen havde i forvejen svært ved at se, hvordan vi skulle nå at opfylde vores forpligtelser, da de vurderede vores tidligere planer. 

 

Kommissionen kritiserer de nationale klimaplaner

Alle EU’s medlemslande afleverede i december 2018 deres nationale klimaplaner til Europa-Kommissionen.

Lande som Danmark og Sverige er forpligtet til at nedbringe deres udledninger markant mere end andre. I de nationale klimaplaner redegøres der for, hvordan det skal ske. 

I juni 2019 offentliggjorde Kommissionen sin vurdering af de enkelte landes planer. Kommissionen havde set på de danske planer og vurderede, at Danmark vil nå at sænke udledningen af CO2 med 23 pct. - og ikke de 39 pct. (målt i forhold til 2005), som vi er forpligtede til. 

 

Danmark skal levere 39 pct. inden 2030

Hver dansker udleder i gennemsnit 19 ton CO2 om året via sit forbrug af energi, mad, produkter, rejser og serviceydelser.

Uden nye initiativer opnår vi reduktioner på 20-26 pct. (med gældende ordninger og allerede besluttede initiativer). Danmark skal derfor gennemføre nye initiativer på 13-19 pct., hvilket svarer til en årlig besparelse på ca. 24 mio. ton CO2.

Læs: Kommissionen opfordrer medlemsstaterne til at øge ambitionerne for deres planer for at gennemføre Parisaftalen

Senest opdateret: [27.08.2019]
Sideansvarlig: Rasmus Baastrup

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik