Betaling med euro

Lige nu har 23 lande euroen som betalingsmiddel. 4 af dem er små selvstændige stater, som har indgået en aftale med EU om at bruge euroen som national møntenhed, selvom de ikke er med i EU.

Euroen - EU's fælles valuta 

Euroen er en vidt udbredt international valuta, der ikke overraskende er blevet den næstvigtigste efter dollaren. Når du opholder dig i euroområdet, er euroen det eneste lovlige betalingsmiddel. I de 19 lande i euroområdet, er der omkring 341 millioner mennesker, som har euroen som valuta. Euroen bruges desuden i en række andre lande, som ikke er med i EU. Grunden til at disse lande bruger euro kan f.eks. være, at de er gamle kolonier, eller at de er naboland til et andet euroland. Det er derfor nødvendigt at være opmærksom på, hvor du skal bruge euro, når du tager ud at rejse. 

Tjek om det land, du skal rejse til, bruger euro. Følgende lande er en del af eurområdet: Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Holland, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Tyskland og Østrig samt de fire små selvstændige stater Andorra, Monaco, San Marino og Vatikanstaten. Montenegro og Kosovo bruger i praksis også euro som deres valuta, selvom de ikke er med i EU og ikke har en aftale med EU om at bruge euro som nationalmøntenhed.

Rejser du til et af de såkaldt oversøiske territorier, som er et område med en særlig forbindelse til et EU-land, skal du undersøge de specifikke regler for netop det sted. For eksempel anvendes euroen på øerne Fransk Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte og Réunion.

Du kan veksle dine danske kroner til euro i banken, før du rejser. Du kan også hæve euro i nogle hæveautomater i Danmark. Nedenfor kan du regne kursen ud på de penge, som du vil veksle. Kursen mellem danske kroner og euro ændrer sig ikke særlig meget, da kronen er bundet til euroen - det kaldes fastkurspolitikken. 

Har du kreditkort, kan du også hæve euro i hæveautomater, når du er i udlandet. Du kan også betale direkte med kort i mange butikker i udlandet. Vær dog opmærksom på, at der kan være forskellig tradition for, hvor mange steder man kan betale med kort.

Rejser du til et land, som ikke er et euroland, kan du sommetider betale med euro alligevel. Dette gælder især inden for EU. Du skal blot være opmærksom på, at kursen oftest er mindre fordelagtig end i eurolandende.

Du kan undersøge, hvilken valuta et bestemt land anvender, på denne side: 

Du kan indtaste et vilkårligt beløb i et af felterne. Derefter omregner euro-konverteren beløbet.

Her kan du se et kort over eurolande

Eurolande

Forslag til dig på eu.dk

Denne artikel dækker disse emner:

Senest opdateret: [14.06.2018]
Sideansvarlig: Stine Sofie Mathisen

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik